Lezárult a Coca-Cola HBC Magyarország és a MATE által a kávézacc visszagyűjtésére kiírt egyetemi pályázat.
Bár a kávézacc értékes anyagokban gazdag, és számos újrahasznosításra alkalmas komponensből áll, a legtöbb a szemétbe kerül, mert a szerves hulladék még nem épült be a körforgásba. Aki teheti és fontosnak tartja, az már most is komposztálja házilag a keletkező zaccot, ám ennek mennyisége elenyésző ahhoz képest, hogy a Magyarországon elfogyasztott kávéból több mint 14 ezer tonna zacc keletkezik. A hazai, mintegy 200 milliárd forintos kávépiacon a Coca-Cola HBC Magyarország korábbi felmérése szerint egy átlagos HoReCa egységben éves szinten 4-500 kilogramm zacc jön létre.
A Zaccmentő pályázat résztvevői arra tettek kísérletet, hogy kiderüljön, miként adhatunk új életet a zaccnak. A versenyre összesen 27 hallgatói csapat jelentkezett, és a novemberi előzsűrizés után az öt döntőbe került csapat prezentálhatta ötletét a szakmai zsűri előtt.

A nyertes végül egy, a MATE gödöllői campusán tanuló kolumbiai-ecuadori csapat, a BFSL Movement lett, az ő ötletük egy kétrészes zaccgyűjtő megoldáson alapul. A csapat tagjai doktorandusz hallgatókként végzik tanulmányaikat Magyarországon, Natalia Pitta-Osses környezetmérnök, míg Erika Luzón-Tandazo agrármérnök végzettségű. Az ötletük egy kétrészes edény, melynek alsó része sterilizálja a zaccot, a felső, volumenszenzorral ellátott rész pedig a zacc tárolására szolgál, melyet az elszállítással megbízott partner a szenzor jelzését követően szállít el az adott vendéglátóipari egységből. A csapat tagjai számára egyértelmű volt a versenyen való indulás, mert a kávé és a fenntarthatóság szívükhöz nagyon közelálló téma. Mivel a világ neves kávétermelő országaiból jöttek, így a zacc újrahasznosítása különösen fontos kérdés és megoldandó feladat számukra.

A zsűri tagjai azért választották nyertesnek a BFSL Movement csapatot, mert olyan megoldást kerestek, ami megfelel a hatályos szabályozásnak, emellett fenntartható, gyorsan implementálható a piacon, egyszerű és megvalósítható – és természetesen a zacc tárolásával szemben támasztott szigorú minőségi követelményeknek is maximálisan megfelel.
Az együttműködő partnerek a projekt továbbvitelét is kilátásba helyezték. A munka nem áll meg, a Coca-Cola HBC Magyarország reményei szerint a pályázaton beérkezett ötleteket a gyakorlatba is átültetik a jövőben, további fejlesztések és vizsgálatok után
[sc name=”facebook” ][/sc]



