Sajtimádók, így hozzátok haza kedvenceiteket a nyaralásról

A sajt romlandó, de nem lehetetlen hazautaztatni. Mutatjuk, hogyan.

sajt
Kép: Wikipédia

Jártál már úgy, hogy egy francia piacon vagy egy olasz kisboltban rábukkantál a tökéletes sajtra, és csak egy dolog járt a fejedben: ez jön velem haza! Aztán jött a kérdés: de mégis hogyan? Nos, nem vagy egyedül. Egy kis előkészülettel teljesen lehetséges, hogy a sajtjaid túléljék a hazautat, és te is megúszd a kínos repülőtéri jeleneteket.

Mit érdemes hazahozni?

A kemény sajt a barátod. Gondolj a parmezánra, pecorinóra, manchegóra vagy goudára, ezek jól bírják az utazást, nem romlanak meg egykönnyen, és nem fogják bebüdösíteni a bőröndöd sem. A lágy sajt viszont kockázatos. A brie, camembert vagy friss kecskesajt gyorsan megadja magát a melegnek, és hamar kellemetlen meglepetéssé válhat, már ha egyáltalán eljut hazáig.

Hogyan csomagold be?

A legjobb a vákuumcsomagolás, de ki az, aki egy nyaralásra vákuumozó gépet visz magával? De esetleg az eladó meg tudja oldani. Ha nem, akkor jöhet a dupla alufólia + zárható műanyagdoboz kombó. Minél kevesebb levegő, annál jobb. Fontos, hogy hűvösön legyen a sajt, tehát hűtőtáska, jeges zselépárna (ha engedik a repülőn), vagy bele a bőrönd közepébe, ahol a hő kevésbé éri.

Poggyász és vámszabályok

A kemény sajtoknak nagyon hasznos, és ha jól be vannak csomagolva, mehetnek feladott poggyászként. Kézipoggyászként rizikósabb utaztatni a tejterméket, főleg, ha a biztonsági ellenőrzésnek folyadékként tekintenek egy lágyabb sajtra, mert akár el is kobozhatják. Bizonyos országok (pl. USA, Ausztrália) tiltják a tejtermékek behozatalát. Mielőtt elindulsz, mindig nézd meg az adott ország szabályait. Kár lenne a legdrágább parmezánt otthagyni a reptéri kukában.

sajt
Kép: Cheese Scientist

Ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább fogyaszd el ott, ahol vetted, egy jó kis piknik vagy hotelbalkonon elfogyasztott sajtválogatás sosem rossz döntés. Sajtot utaztatni tehát nem lehetetlen, csak egy kis tudatosság kell hozzá. A jó hír? Ha minden jól megy, otthon a saját konyhádban nyithatod fel azt a csodás gouda-t, amit egy kis holland faluban szereztél, és újra átélheted az ízekkel együtt az élményt is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?