Zabtej, mandulatej, kókusztej? Melyik a legjobb?

Annyiféle tej növényi alapú tej van, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Makadámdiótej, zabtej, banántej, rizstej…

zabtej
Kép: Pixabay

A növényi alapú tejek egyre népszerűbbek, köszönhetően az egészségügyi, környezetvédelmi és ételallergiával kapcsolatos szempontoknak. Számtalan fajtájuk érhető el, így például szója-, mandula-, rizs-, kókusz-, és zabtej, de a sort hosszasan lehetne folytatni. Maria Sylvester Terry, regisztrált dietetikus ezek közül tízet vett górcső alá, röviden jellemezve őket.

A szójatej a tehéntejhez legközelebb álló alternatíva. Természetes fehérjét tartalmaz, és több létfontosságú tápanyagot, ráadásul olcsó és széles körben elérhető. Hátránya lehet a sajátos íze, valamint az, hogy természetes kalciumban kicsit gyengébben teljesít, így érdemes dúsított változatot választani. A mandulatej könnyen hozzáférhető és sok helyen kínálják, főként kávézókban. Alacsony a cukortartalma és gazdag E-vitaminban, de a fehérjetartalma minimális. Sokszor adalékanyagokat tartalmaz, amelyek egyeseknél emésztési panaszokat okozhatnak.

zabtej
Kép: Pixabay

Krémes állaga miatt a zabtej tökéletes kávéba, főzéshez vagy sütéshez. Több szénhidrátot tartalmaz, ezért sportolás előtti/utáni italként is beválik. Magasabb a rost- és fehérjetartalma, allergénmentes, de nem mindenki kedveli az ízét. A kesudiótej szintén krémes, édes ízű, de kevésbé fehérjedús. A házi változatok több tápanyagot tartalmaznak, mint a boltiak. Szívbarát zsírokat és magnéziumot tartalmaz. A makadámdiótej kiegyensúlyozott ízű és sűrűbb állagú, ami miatt kávéitalokhoz ideális. Gazdag omega-zsírsavakban, de drágább és kevésbé elérhető.

A banántej édes, gyümölcsös ízű és könnyen elkészíthető otthon is. Kevés márka gyártja, így nehezebben beszerezhető. Kevésbé dús vitaminokban, de jó káliumforrás. A rizstejet az allergiások csipázhatják, illetve enyhe ízű és olcsó. Magas a szénhidráttartalma, de kevés fehérjét tartalmaz. Gyakran híg és adalékanyagokkal dúsított. A sárgaborsóból készült tej fehérjében gazdag (akár 8 g/adag), és allergiamentes. Jó forrása a kalciumnak, omega-3 zsírsavaknak és vasnak is. Hátránya a kissé krétás állag és egyes változatoknak magas cukortartalma.

zabtej
Kép: Pixabay

A kendermagtej teljes értékű fehérjét tartalmaz, gazdag omega-zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Egyeseknél azonban emésztési gondokat okozhat, és gyógyszerkölcsönhatásokra is figyelni kell. A kókusztej főként főzéshez használatos, nem túl jó fehérjeforrás, de sokféle ételben alkalmazható. Magas zsírtartalmú, de tartalmaz rostot és értékes ásványi anyagokat.

Fentiek alapján melyiket is válasszuk? A dietetikus szerint a zabtej és a kendermagtej kínálják a legjobb egyensúlyt a tápanyagtartalom, fenntarthatóság és sokoldalúság között. Ha a fehérje fontos szempont, a szója- vagy borsótej lehet a nyerő. A választás viszont nem feltétlenül „vagy-vagy”. Sokan más tejfélét használnak kávéhoz, másikat turmixhoz, megint mást főzéshez. Vásárlásnál figyeljünk a címkékre, különösen a hozzáadott cukorra és adalékokra. A sűrítőanyagoktól nem kell megijedni, de érdemes tudatosan választani. Az „ijesztően hangzó” összetevők – mint az alfa-tokoferol – gyakran csupán vitaminokat jelentenek. Végső soron a legjobb növényi tej az, amelyik a te ízlésedhez, életmódodhoz és egészségi igényeidhez a leginkább passzol.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?