Mint kiderült, a zsíros sajt fogyasztása igencsak agybarát étrend.

Imádod a sajtot, de aggódsz az egészségügyi hatásai miatt? Akkor lehet, hogy szerencséd van. Egy ezen a héten megjelent, ínycsiklandó kutatás arra utal, hogy egy kevés karakteres cheddar akár az elmédet is élesebbé teheti. A tudósok egy hosszú ideje futó, svéd lakosokat vizsgáló népességkutatás adatait elemezték.
Azoknál, akik rendszeresen számoltak be magas zsírtartalmú sajt fogyasztásáról, a következő két évtizedben ritkábban alakult ki demencia, mint azoknál, akik nem ettek ilyet. Bár az eredmények nem bizonyítják egyértelműen, hogy a sajt megelőzi a demenciát, arra utalnak, hogy a fogyasztása miatt nem kell túlzottan aggódni az agyunkért.
„A sajt – még a magas zsírtartalmú is – észszerű mennyiségben, egy kiegyensúlyozott étrend részeként nem tűnik károsnak az agy egészségére, és összefüggésbe hozható a demencia valamivel alacsonyabb kockázatával” – mondta Emily Sonestedt, a Lundi Egyetem táplálkozástudósa, a tanulmány szerzője.

Bármennyire is létfontosságú az étel az életünkhöz, egy-egy konkrét összetevő egészségügyi hatásainak feltérképezése nem egyszerű feladat. Egy kísérleti gyógyszerrel szemben nehéz egyetlen élelmiszert elszigetelten, kontrollált körülmények között vizsgálni, és a táplálkozással kapcsolatos megfigyeléses tanulmányoknak is sok korlátjuk van.
Sonestedt megjegyzi, hogy korábbi megfigyeléses vizsgálatok – például Japánból és az Egyesült Királyságból – már utaltak arra, hogy kapcsolat lehet ezen tejtermék fogyasztása és a demencia csökkent kockázata között. „Ezek az eredmények azonban gyakran kisebb mintákon vagy rövidebb utánkövetési időszakon alapultak” – mondta. „A mi tanulmányunk abban különbözik, hogy közel 28 000 felnőttet követett 25 éven át, nagyon részletes étrendi adatokkal és megerősített demenciadiagnózisokkal.”
A kutatócsoport a Lundi Egyetem Malmö Diet and Cancer nevű vizsgálatának adatait használta. A projekt az 1990-es évek óta követi nyomon Malmö középkorú lakosainak egészségi állapotát. A résztvevőket a vizsgálat elején arra is megkérték, hogy jegyezzék fel szokásos étrendjüket, beleértve azt is, milyen mennyiségben és milyen típusú sajtot fogyasztanak rendszeresen. Magas zsírtartalmúnak minden olyan sajtot tekintettek, amely több mint 20% zsírt tartalmaz, például a cheddar, a gouda vagy a kéksajt.
A vizsgálat időtartama alatt körülbelül 3 200 résztvevőnél diagnosztizáltak demenciát. A kutatók azt találták, hogy azoknál, akik napi átlagban legalább 50 gramm magas zsírtartalmú sajtot ettek, szerény, de jól kimutathatóan alacsonyabb volt a kockázat. Összehasonlításképpen: 50 gramm ilyen étel nagyjából két átlagos szeletnek, vagy egyharmad–fél csészényi reszelt sajtnak felel meg.
A sajtimádók körülbelül 10%-ánál alakult ki demencia a vizsgálat során, szemben azok 13%-ával, akik napi 15 grammnál kevesebb magas zsírtartalmú terméket fogyasztottak. Miután olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint az életkor, az iskolázottság vagy az étrend általános minősége, a kutatók kiszámolták, hogy a magas zsírtartalmú sajt fogyasztása 13%-kal alacsonyabb demenciakockázattal, valamint 29%-kal alacsonyabb vaszkuláris demenciakockázattal (a második leggyakoribb forma) járt együtt. Hasonló mintázatot figyeltek meg azoknál is, akik rendszeresen fogyasztottak magas zsírtartalmú tejszínt.




