5 színes és izgalmas vegán étel, amit meg kell kóstolnod

A vegán ételek titka: frissesség, minőség és kreativitás

A főzés művészete abban rejlik, hogy a friss, jó minőségű alapanyagokból kihozzuk a maximumot. A vegán konyha sem kivétel ez alól. A zöldségek természetes ízeit kiemelhetjük egy csipet sóval, de akár fűszerkeverékekkel is játszhatunk, hogy új és izgalmas ízkombinációkat hozzunk létre. A Dobrumba séfje, Szucsik-Bujtás Dominika szerint a saját készítésű fűszerkeverékek és szószok is sokat hozzáadhatnak az ételekhez, rétegezve az ízeket és egyensúlyba hozva az ízélményt.

Dobrumba
Dobrumba a Dob és a Rumbach sebestyén utca sarkán.

Grillezés: tűzzel és füsttel az ízek gazdagításáért

Ha van rá lehetőség, a grillezés is remek módja az ízek fokozásának. A tűz és a füst elképesztően gazdaggá teszi az ételek aromáját – teszi hozzá Végh Marcell, a Pingrumba fiatal kreatív szakácsa.

A Közel-Kelet ízei: fehérjében és rostokban gazdag vegán fogások

A közel-keleti konyha számos vegetáriánus és vegán fogást kínál, amelyek nem csak finomak, de táplálóak is. A fehérjében és rostokban gazdag hozzávalóknak köszönhetően ezek az ételek nem csak a gyomrunknak, de a szemünknek is kedveznek, különösen a téli időszakban.

Dobrumba - Piri-piri káposzta
Dobrumba – Piri-piri káposzta

Íme néhány vegán ötlet a Rumbák kreatív konyháiból:

  • Gomba shawarma: A Közel-Kelet kedvenc szendvicsének vegán változata csiperkegombával készül, és egy titkos házi shawarma fűszerkeveréknek köszönhetően igazi ínyencség. A fűszeres gombakeveréket ropogós lepény, krémes tahini, pikáns-édes amba és frissítő zöld zhoug teszi teljessé.
  • Sült zöldségek & fava: Ebben az ételben a naturális ízek dominálnak. A 300 fokos sütőben sült zöldségek aranybarnára karamellizálódnak, és könnyed, citrusos fava alapra kerülnek. A sült zöldségeket kapribogyó salsa és zöld zhoug teszi még izgalmasabbá.
  • Piri-piri káposzta: Az eredetileg csirkével készült piri-piri vegán változatában a húst csúcsos káposzta helyettesíti. A hagyományos piri-piri szósz paprikát, ecetet, fűszerpaprikát, chilit és zöld fűszereket tartalmaz, amelyek a káposztával is remekül harmonizálnak.
  • Diós céklakrém: A sütőben sült céklából készült krém diót, kaprot, görögszénát, koriandermagot és római köményt tartalmaz. A gránátalmaszirup és a balzsamecet savanykás ízt ad neki.
  • Édesburgonya szójajoghurttal, ajika krémmel: A sütőben puhára sült édesburgonya szójajoghurttal és csípős piros ajika krémmel igazi ízorgia. Az ajika egy grúz eredetű frissítő szósz, amely sült paprikából, chiliből, fokhagymából, korianderből, kaporból és petrezselyemből készül.
Pingrumba - gomba shawarma
Pingrumba – gomba shawarma

Kóstold meg te is!

A bemutatott vegán fogások február 2-ig (és néhány még azután is) megkóstolhatók a vegán hetek keretében a Széll Kálmán téri Pingrumbában és a pesti oldalon a Dobrumbában.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Ford

Ford

Politikailag nem feltétlenül korrekt kocka. Kedvenc szuperhős karaktere: Peter Griffin.

Ezeket olvastad már?

valentin-nap

A Valentin-nap eredete

A Valentin-nap egy évenként megrendezésre kerülő ünnep február 14-én. Ez a szeretet és