A The World’s 50 Best Restaurants 2025-ös díjátadóján új bajnokot avattak: a perui Limában található Maido lett a világ legjobb étterme. A japán származású, de már Peruban született Mitsuharu “Micha” Tsumura vezette étterem nemcsak technikai precizitásával, hanem kulturális történetmesélésével és szezonális alapanyagokra épülő konyhájával győzte meg a szakértő zsűrit. Az étterem korábban már szerepelt a lista élmezőnyében, ám ez az év volt az, amikor minden elem összeért.

Európa, Ázsia és Latin-Amerika dominanciája
Az idei listán továbbra is erősen képviselteti magát Európa, különösen Spanyolország, Franciaország és Dánia. Ugyanakkor az elmúlt évekhez hasonlóan Ázsia is komoly helyeket foglalt el: Japán, Thaiföld és Szingapúr éttermei mind több pozícióban jelennek meg. Latin-Amerika, főként Peru és Mexikó, folytatta felfutását, olyan helyekkel, amelyek a helyi hagyományokat ötvözik modern konyhatechnológiával.
Magyar étterem továbbra sem került a legjobb 50 közé
Annak ellenére, hogy Magyarország egyre nagyobb figyelmet kap a gasztronómiai térképen – főként Budapest dinamikusan fejlődő éttermi kínálatának köszönhetően – idén sem szerepelt magyar étterem a szűk elitben. Ugyanakkor a régióból több közép-európai helyszín is felkerült a bővebb, 51–100 közötti listára, ami bíztató jel lehet a jövőre nézve.
A fenntarthatóság és történetmesélés az új sztenderd
Egyre egyértelműbb, hogy a csúcsgasztronómia nemcsak a technikai tökéletességről szól. Az idei listán kiemelt figyelmet kaptak azok az éttermek, amelyek a helyi közösségekkel, termelőkkel való szoros együttműködésre, fenntarthatóságra és egyedi kulturális narratívák bemutatására építenek. A klasszikus „fine dining” irányzatot így sok esetben váltja fel egy közvetlenebb, de tudatosabb megközelítés.
Milyen irányba halad a világ konyhaművészete?
A 2025-ös lista alapján kijelenthető: a globális gasztronómia egyre inkább reflektív, személyes és régióközpontú. A nagy nemzetközi hatások mellett mindinkább teret kapnak az egyedi hangok – legyen szó kis családi éttermekről, amelyek új szintre emelik a tradicionális ételeket, vagy kísérletező konyhákról, amelyek határok nélkül gondolkodnak.
A „The World’s 50 Best Restaurants” lista 2025-ben sem csupán a legdrágább, legcsillogóbb éttermeket díjazta, hanem azokat is, amelyek képesek valódi élményt, kultúrát és értéket közvetíteni egyetlen tányéron keresztül. És ha a trendek így folytatódnak, jövőre talán kelet-európai éttermek is helyet kaphatnak a legjobbak között.
Végül pedig íme a legjobb 50 étterem a világon:
50. Jan, South Africa
49. Kol, London
48. Celele, Cartagena
47. Vyn, Simrishamn, Sweden
46. Rosetta, Mexico City
45 L’ Arpège, Paris
44 La Cime, Osaka
43. Uliassi, Senigallia, Italy
42. Belcanto, Lisbon
41. Kadeau, Copenhagen
40. Septime, Paris
39. Mayta, Lima
38. Frantzén, Stockholm
37. Orfali Bros., Dubai
36. Florilege, Tokyo
35 Nusara, Bangkok
34. Enigma, Barcelona (Adria)
33. Steirerecke, Vienna
32. Piazza Duomo, Alba, Italy
31. Le Calandre, Padua, Italy
30 Le Du, Bangkok
29. Mingles, Seoul
28 Lasai, Rio de Janeiro
27. Trèsind Studio, Dubai
26. Merito, Lima
25. Odette, Singapore
24. Elkano, Getaria
23. Borago, Santiago
22 Sühring, Bangkok
21. Narisawa, Tokyo
20. Atelier Moessmer Norbert Niederkofler, Brunico, Italy
19. The Chairman, Hong Kong
18. Reale, Castel del Sangro, Italy
17. Sorn, Bangkok
16. Lido 84, Lake Garda, Italy
15. Ikoyi, London
14. Plenitude, Paris
13. Potong, Bangkok
12. Atomix, New York
11. Wing, Hong Kong
10. Don Julio, Buenos Aires
9. Kjolle, Lima
8. Table by Bruno Verjus, Paris
7. Sézanne, Tokyo
6. Gaggan, Bangkok
5. Alchemist, Copenhagen
4. DiverXO, Madrid
3. Quintonil, Mexico City
2. Asador Etxebarri, Atxondo, Spain
1. Maido, Lima