Ha a fájdalomcsillapító vagy a pihenés sem segít a fejfájáson, érdemes megnézni, mit eszel.

Bár nincs olyan étel, amitől önmagában elmúlna a fejfájás vagy migrén, bizonyos élelmiszerek a megfelelő folyadékbevitel, mozgás, alvás és stresszkezelés mellett segíthetnek a tünetek enyhítésében. „A fejfájás nagyon egyéni dolog, ami valakinek használ, másnak ronthat is rajta” – mondja Dr. Nicholas Church, amerikai háziorvos. Szóval ha érintett vagy a dologban, akkor alábbiakat igyekezz fogyasztani.
1. Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek
Ilyenek például a lazac, a makréla, a szardínia, de növényi forrásként a chia mag, a dió, a lenmag és az algás olaj is jó választás. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentők, és egyes kutatások szerint segíthetnek a migrén gyakoriságának és intenzitásának csökkentésében.
2. Magnéziumban gazdag ételek
A magnéziumhiány összefügghet a migrén kialakulásával. Jó források a tökmag, spenót, avokádó, kelkáposzta, brokkoli, mángold. Több tanulmány is kimutatta, hogy a migrénes betegek gyakran alacsony magnéziumszinttel rendelkeznek.
3. Gyömbér
A gyömbér – akár teaként, akár por vagy kapszula formájában – segíthet a migrénhez társuló hányinger és gyulladás csökkentésében. Egy 2014-es tanulmány szerint a gyömbérpor hatékonysága a szumatriptánéhoz hasonlítható, mellékhatások nélkül.

4. Olajos magvak és magok
A mandula, napraforgómag, tökmag és dió nemcsak magnéziumban gazdag, hanem E-vitamint is tartalmaz, ami különösen a menstruációs migrén esetén lehet hasznos.
5. Fahéj
A fahéj antioxidánsokban gazdag, ami hozzájárulhat a fejfájások gyakoriságának csökkentéséhez. Használható zabkásába, teába vagy süteményekbe keverve.
6. B2-vitaminban gazdag ételek
A riboflavin (B2-vitamin) segíti az agysejtek energiatermelését, és kutatások szerint napi 400 mg B2-vitamin 3 hónap alatt jelentősen csökkentheti a migrénes rohamok számát. Természetes forrásai: tojás, tejtermékek, sovány húsok.

7. Kurkuma
A kurkumin nevű hatóanyag gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. Omega-3-mal együtt fogyasztva (pl. turmixban, curryben, teában) hatékony lehet a fejfájás megelőzésében, bár további kutatásokra még szükség van.
8. Teljes kiőrlésű gabonák
A quinoa, barna rizs és zab egyenletes vércukorszintet biztosítanak, ami megelőzheti a fejfájást. Emellett rostban, magnéziumban és B-vitaminokban gazdagok, így támogatják az agy egészségét.
9. Vízben gazdag ételek
A dehidratáció gyakori fejfájás-kiváltó tényező. Érdemes gyakran fogyasztani uborkát, görögdinnyét, citrusféléket, hogy hidratált maradj – különösen nyáron.
Ezek az ételek nem csodaszerek, de beépítésük a mindennapi étrendbe segíthet csökkenteni a fejfájások gyakoriságát és intenzitását. Ha a fejfájás rendszeres, érdemes orvoshoz fordulni a háttérok kivizsgálása érdekében.




